REKLAMA
Ziemniaki zapiekane z boczkiem
Smaczne, pikantne i satysfakcjonujące danie które każdy może przygotować w swoim domu. Idealne jako dodatek do mięsa, ale również jako samodzielne danie.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg ziemniaków
- 200 g boczku
- 1 Łyżka masla
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 150 g śmietany kremówki
- 100 g tartego sera np. cheddar
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry.
2. Krok
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę jeszcze smażymy.
3. Krok
Przygotowane ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy usmażony boczek z czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminem i papryką. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Krok
Wlewamy śmietanę i posypujemy startym serem.
5. Krok
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser złocisty.
6. Krok
Podajemy gorące.