REKLAMA

Ziemniaki zapiekane z boczkiem

Smaczne, pikantne i satysfakcjonujące danie które każdy może przygotować w swoim domu. Idealne jako dodatek do mięsa, ale również jako samodzielne danie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 200 g boczku Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
  • 1 łyżeczka mielonego kminu Dodano do
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej Dodano do
  • 150 g śmietany kremówki Dodano do
  • 100 g tartego sera np. cheddar Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry.

2. Krok

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę jeszcze smażymy.

3. Krok

Przygotowane ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy usmażony boczek z czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminem i papryką. Wszystko dokładnie mieszamy.

4. Krok

Wlewamy śmietanę i posypujemy startym serem.

5. Krok

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser złocisty.

6. Krok

Podajemy gorące.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy