REKLAMA

Ziemniaki zapiekane z boczkiem

Smaczne, pikantne i satysfakcjonujące danie które każdy może przygotować w swoim domu. Idealne jako dodatek do mięsa, ale również jako samodzielne danie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 200 g boczku Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
  • 1 łyżeczka mielonego kminu Dodano do
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej Dodano do
  • 150 g śmietany kremówki Dodano do
  • 100 g tartego sera np. cheddar Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry.

2. Krok

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę jeszcze smażymy.

3. Krok

Przygotowane ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy usmażony boczek z czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminem i papryką. Wszystko dokładnie mieszamy.

4. Krok

Wlewamy śmietanę i posypujemy startym serem.

5. Krok

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser złocisty.

6. Krok

Podajemy gorące.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy