REKLAMA
Źródło: pixelshot from Canva
Zielone pomidory w puszce
Przepis na prawidłowe gotowanie zielonych pomidorów. Dobrze komponują się z daniami mięsnymi.
REKLAMA
Składniki
porcje
5
- 2 kg Zielone pomidory
- 11⁄2 l wody
- 400 g Cukier
- 200 ml Ocet
- 2 łyżki Sole
- 5 g Papryka mielona
- 2 g imbir
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
75 min.
1. Krok
Ugotuj pomidory, dokładnie je umyj i odetnij wierzch.
2. Krok
Włóż od 1 do 2 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) do każdej umytej i osuszonej butelki, a następnie dodaj pomidory. Zalej je ciepłą solanką przygotowaną z wody, octu, soli, cukru, mielonej papryki, mielonego pieprzu i imbiru. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut.
3. Krok
Wlej napar do górnej części szklanki, tak aby pomidory były całkowicie przykryte.
4. Krok
Na koniec szczelnie zamknij słoiki i odwróć pokrywki do góry dnem.
5. Krok
Niech całkowicie ostygną.
6. Krok
Po całkowitym ostygnięciu przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu.