REKLAMA

Źródło: pixelshot from Canva

Zielone pomidory w puszce

Przepis na prawidłowe gotowanie zielonych pomidorów. Dobrze komponują się z daniami mięsnymi.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 2 kg Zielone pomidory Dodano do
  • 112 l wody Dodano do
  • 400 g Cukier Dodano do
  • 200 ml Ocet Dodano do
  • 2 łyżki Sole Dodano do
  • 5 g Papryka mielona Dodano do
  • 2 g imbir Dodano do
REKLAMA

Procedura

75 min.
1. Krok

Ugotuj pomidory, dokładnie je umyj i odetnij wierzch.

2. Krok

Włóż od 1 do 2 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) do każdej umytej i osuszonej butelki, a następnie dodaj pomidory. Zalej je ciepłą solanką przygotowaną z wody, octu, soli, cukru, mielonej papryki, mielonego pieprzu i imbiru. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut.

3. Krok

Wlej napar do górnej części szklanki, tak aby pomidory były całkowicie przykryte.

4. Krok

Na koniec szczelnie zamknij słoiki i odwróć pokrywki do góry dnem.

5. Krok

Niech całkowicie ostygną.

6. Krok

Po całkowitym ostygnięciu przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy