REKLAMA

Źródło: CCat82 from Getty Images

Żeberka w kapuście kiszonej pieczone w piekarniku

Kapusta kiszona pieczona z żeberkami to tradycyjny, polski przepis idealny na zimowe dni. Mięso staje się niezwykle soczyste i smakowite dzięki duszeniu w kapuście kiszonej, a pieczenie w piekarniku nadaje mu wyjątkowego aromatu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Sos

  • 2 ks cebule Dodano do
  • 2 zęby czosnek Dodano do
  • 2 łyżki słodkiej papryki Dodano do
  • 1 Łyżka soli Dodano do
  • 1 szczypta pieprzu Dodano do

Główne składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej Dodano do
  • 12 kg żeberka wieprzowe Dodano do
  • 2 ks liście laurowe Dodano do
  • 5 ks ziela angielskie Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Żeberka natrzyj solą i pieprzem i odstaw na 15 minut.

2. Krok

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim żeberka z obu stron na złoty kolor.

3. Krok

Cebulę i czosnek posiekaj, a następnie przesmaż na patelni.

4. Krok

Kapustę kiszoną posiekaj, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i przesmaż krótko na patelni.

5. Krok

Żeberka umieść na kapuście, przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2,5 godziny.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy