REKLAMA
Źródło: CCat82 from Getty Images
Żeberka w kapuście kiszonej pieczone w piekarniku
Kapusta kiszona pieczona z żeberkami to tradycyjny, polski przepis idealny na zimowe dni. Mięso staje się niezwykle soczyste i smakowite dzięki duszeniu w kapuście kiszonej, a pieczenie w piekarniku nadaje mu wyjątkowego aromatu.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Sos
- 2 ks cebule
- 2 zęby czosnek
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 Łyżka soli
- 1 szczypta pieprzu
Główne składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1⁄2 kg żeberka wieprzowe
- 2 ks liście laurowe
- 5 ks ziela angielskie
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
Żeberka natrzyj solą i pieprzem i odstaw na 15 minut.
2. Krok
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim żeberka z obu stron na złoty kolor.
3. Krok
Cebulę i czosnek posiekaj, a następnie przesmaż na patelni.
4. Krok
Kapustę kiszoną posiekaj, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i przesmaż krótko na patelni.
5. Krok
Żeberka umieść na kapuście, przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2,5 godziny.