REKLAMA

Źródło: CCat82 from Getty Images

Żeberka w kapuście kiszonej pieczone w piekarniku

Kapusta kiszona pieczona z żeberkami to tradycyjny, polski przepis idealny na zimowe dni. Mięso staje się niezwykle soczyste i smakowite dzięki duszeniu w kapuście kiszonej, a pieczenie w piekarniku nadaje mu wyjątkowego aromatu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Sos

  • 2 ks cebule Dodano do
  • 2 zęby czosnek Dodano do
  • 2 łyżki słodkiej papryki Dodano do
  • 1 Łyżka soli Dodano do
  • 1 szczypta pieprzu Dodano do

Główne składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej Dodano do
  • 12 kg żeberka wieprzowe Dodano do
  • 2 ks liście laurowe Dodano do
  • 5 ks ziela angielskie Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Żeberka natrzyj solą i pieprzem i odstaw na 15 minut.

2. Krok

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim żeberka z obu stron na złoty kolor.

3. Krok

Cebulę i czosnek posiekaj, a następnie przesmaż na patelni.

4. Krok

Kapustę kiszoną posiekaj, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i przesmaż krótko na patelni.

5. Krok

Żeberka umieść na kapuście, przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2,5 godziny.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy