Źródło: pixelshot from Canva
Wołowina z sosem żurawinowym
Przepis na doskonałą wołowinę z sosem żurawinowym, która nadaje się na świąteczny stół.
Składniki
- 800 g Wołowina
- 2 łyżki Oleje
- 1 szt The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 1 łyżka liście laurowe
- 1 szt Gałązka rozmarynu
- 400 g świeża żurawina
- 4 łyżki Cukier
- 1 łyżka Musztarda
- 1 łyżka Masło
- 200 ml Czerwone wino
- 100 ml Bulion wołowy
- Sól i mielony czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Opłucz wołowinę i osusz. Następnie posypać solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć mięso z każdej strony. Zawsze obsmażam wołowinę szybko i krótko, aby zacieśnić teksturę powierzchni i zachować soczystość mięsa.
Przełożyć podsmażone mięso do naczynia do zapiekania, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek, liście laurowe i rozmaryn. Umieścić naczynie do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piec przez około godzinę.
W międzyczasie przygotować sos żurawinowy. Umieść żurawinę, cukier, musztardę i masło w rondelku. Gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż żurawina całkowicie się rozpadnie.
Wlej czerwone wino na patelnię, na której smażyłeś mięso i pozwól mu się zagotować. Następnie wlać bulion wołowy i gotować na wolnym ogniu.
Przecedzić sos do żurawiny, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać z sosem żurawinowym.