REKLAMA

Źródło: pixelshot from Canva

Wołowina z sosem żurawinowym

Przepis na doskonałą wołowinę z sosem żurawinowym, która nadaje się na świąteczny stół.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 800 g Wołowina Dodano do
  • 2 łyżki Oleje Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 1 łyżka liście laurowe Dodano do
  • 1 szt Gałązka rozmarynu Dodano do
  • 400 g świeża żurawina Dodano do
  • 4 łyżki Cukier Dodano do
  • 1 łyżka Musztarda Dodano do
  • 1 łyżka Masło Dodano do
  • 200 ml Czerwone wino Dodano do
  • 100 ml Bulion wołowy Dodano do
  • Sól i mielony czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Opłucz wołowinę i osusz. Następnie posypać solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć mięso z każdej strony. Zawsze obsmażam wołowinę szybko i krótko, aby zacieśnić teksturę powierzchni i zachować soczystość mięsa.

2. Krok

Przełożyć podsmażone mięso do naczynia do zapiekania, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek, liście laurowe i rozmaryn. Umieścić naczynie do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piec przez około godzinę.

3. Krok

W międzyczasie przygotować sos żurawinowy. Umieść żurawinę, cukier, musztardę i masło w rondelku. Gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż żurawina całkowicie się rozpadnie.

4. Krok

Wlej czerwone wino na patelnię, na której smażyłeś mięso i pozwól mu się zagotować. Następnie wlać bulion wołowy i gotować na wolnym ogniu.

5. Krok

Przecedzić sos do żurawiny, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.

6. Krok

Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać z sosem żurawinowym.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy