Źródło: Rimma_Bondarenko for Getty Images
Wegetariański makaron z dynią
Jesień zawsze oznacza dla mnie czas dyni! Uwielbiam wyczarowywać pyszne dania z soczystego miąższu. W moim dyniowym czasie, stworzenie tego makaronu było punktem kulminacyjnym. Dziś pokazuję Wam mój ulubiony przepis, który robiłam niezliczoną ilość razy: Dyniowy Makaron .
Składniki
- 500 g Makaron (szczególnie dobrze sprawdza się fussili lub penne)
- 1 średni rozmiar dynia Hokkaido
- 3 Tablespoon oliwa z oliwek
- 300 g Creme fraiche lub śmietana
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 Garść parmezan
- 2 ząbek czosnku
- 1 Garść świeże oregano
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować dyniowy makaron, najpierw umyj dynię, przekrój ją na pół i usuń pestki. Lubię używać dyni Hokkaido, ponieważ ma jadalną skórkę i nie trzeba jej obierać.
Pokrój dynię w drobną kostkę. W tym przypadku możesz się różnić, w zależności od tego, czy wolisz więcej \biss\ w makaronie, czy chcesz, aby był bardziej kremowy.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Podczas gdy makaron się gotuje, usmaż kostki dyni na dużej patelni z oliwą z oliwek i zmiażdżonym czosnkiem. Gdy dynia będzie miękka (po około 10 minutach), dodaj śmietanę lub crème fraiche i szałwię.
Dopraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Zawsze lubię dodać odrobinę więcej gałki muszkatołowej, która dopełnia smak dyniowego makaronu.
Dodaj odcedzony makaron na patelnię i wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz, aby danie było wyjątkowo kremowe, możesz dodać trochę wody z makaronu. To działa cuda!
Posypać parmezanem i oregano i natychmiast podawać. Pyszny wegetariański przepis na jesień!