Źródło: Pixabay mygraphx
Wegański gulasz z soczewicy
Ten rozgrzewający i pożywny wegański gulasz z soczewicy stał się absolutnym faworytem w naszej rodzinie! Jak większość zup i gulaszy, smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Ale nawet świeżo przygotowany sprawia, że serce każdego miłośnika zup bije szybciej.
Składniki
- 2 Łyżka oliwa z oliwek
- 1 pokrojony w kostkę cebula
- 2 cięcie padlinożerca
- 1 duży Ziemniak pokrojony w kostkę
- 2 zmiażdżony łodygi selera
- 2 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kminek
- 1 łyżeczka Wędzona papryka w proszku
- 500 g Zielona soczewica (w razie potrzeby namoczyć wcześniej)
- 11⁄2 l bulion warzywny
- 400 g Posiekane pomidory (puszka)
- sól i pieprz do smaku
- Świeża pietruszka do dekoracji (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na wegański gulasz z soczewicy, podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Dodaj cebulę, marchewkę, ziemniaki i seler i smaż przez ok. 5-7 minut do miękkości.
Dodać czosnek, kminek i paprykę i smażyć przez kolejną minutę. Nie używaj kminku i papryki zbyt oszczędnie, ponieważ przyprawy te nadają potrawie wyjątkowo pikantny smak.
Dodaj soczewicę i dobrze wymieszaj, aby całkowicie wymieszała się z warzywami i przyprawami.
Dodaj bulion warzywny i posiekane pomidory i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut lub do momentu, aż soczewica będzie miękka. Regularnie sprawdzaj, czy soczewica jest miękka i w razie potrzeby dodaj więcej wody.
Dopraw wegański gulasz z soczewicy solą i pieprzem do smaku i udekoruj świeżą pietruszką, jeśli chcesz. Gulasz ten jest szczególnie smaczny, gdy podawany jest ze świeżym pieczywem.