REKLAMA

Źródło: vinicef from Getty Images

Wątróbka drobiowa

Przepis na pyszną wątróbkę drobiową, idealną na obiad lub kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg wątróbki drobiowej Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 3 zęby czosnku Dodano do
  • 1 szkło mąki Dodano do
  • 12 Okulary białego wina Dodano do
  • 4 łyżki oleju Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Zaczynamy od umycia wątróbki i osuszenia jej ręcznikiem papierowym. To ważne, ponieważ nadmiar wody utrudnia smażenie i może powodować niebezpieczne pryskanie na patelni.

2. Krok

Następnie kroimy cebulę w kostkę, a czosnek siekamy drobno.

3. Krok

W międzyczasie podgrzewamy olej na patelni i podsmażamy na nim cebulę do jej zezłocenia.

4. Krok

Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze kilka minut.

5. Krok

Teraz wrzucamy na patelnię wątróbkę, której poprzednio delikatnie obtoczyliśmy w mące.

6. Krok

Smażymy wątróbkę z obu stron, aż będzie miała ładny, złoty kolor.

7. Krok

Wówczas dolewamy do patelni wino i dusimy wątróbkę na średnim ogniu, aż cały alkohol odparuje.

8. Krok

Na koniec dodajemy masło, solimy i pieprzymy do smaku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy