Źródło: vinicef from Getty Images
Wątróbka drobiowa
Przepis na pyszną wątróbkę drobiową, idealną na obiad lub kolację.
Składniki
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 3 zęby czosnku
- 1 szkło mąki
- 1⁄2 Okulary białego wina
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1 Łyżka masla
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od umycia wątróbki i osuszenia jej ręcznikiem papierowym. To ważne, ponieważ nadmiar wody utrudnia smażenie i może powodować niebezpieczne pryskanie na patelni.
Następnie kroimy cebulę w kostkę, a czosnek siekamy drobno.
W międzyczasie podgrzewamy olej na patelni i podsmażamy na nim cebulę do jej zezłocenia.
Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze kilka minut.
Teraz wrzucamy na patelnię wątróbkę, której poprzednio delikatnie obtoczyliśmy w mące.
Smażymy wątróbkę z obu stron, aż będzie miała ładny, złoty kolor.
Wówczas dolewamy do patelni wino i dusimy wątróbkę na średnim ogniu, aż cały alkohol odparuje.
Na koniec dodajemy masło, solimy i pieprzymy do smaku.