REKLAMA

Źródło: Canva

Udziec z indyka pieczony

Smaczne pieczone udziec z indyka. Możemy go podawać z sałatką warzywną, ryżem lub gotowanymi ziemniakami.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 2 szt dolne nogi indyka Dodano do
  • 3 łyżka stołowa olej słonecznikowy Dodano do
  • 2 szt ząbek czosnku Dodano do
  • 1 szt sok z cytryny Dodano do
  • 1 szt Rosemary Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
  • kminek Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Podgrzewamy, umyjemy i nacinamy nożem w kilku miejscach z boku.

2. Krok

Text umieścimy w naczyniu do zapiekania i posmarujemy go marynatą, którą przygotujemy, mieszając olej z sokiem z cytryny i przyprawami.

3. Krok

Czosnek obieramy i kroimy na trzeciny. Indykowe uda nadziewamy w taki sposób, że do każdego nacięcia wkładamy kawałek czosnku i 2 małe listki rozmarynu.

4. Krok

Pozostaw tak przygotowane udka z guinei na co najmniej 1 godzinę w lodówce.

5. Krok

Udźce z indyka pieczemy w 180°C przez około 20 minut z każdej strony. W trakcie pieczenia polewamy je wodą, obracamy i smarujemy tłuszczem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy