REKLAMA
Źródło: Canva
Udziec z indyka pieczony
Smaczne pieczone udziec z indyka. Możemy go podawać z sałatką warzywną, ryżem lub gotowanymi ziemniakami.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 2 szt dolne nogi indyka
- 3 łyżka stołowa olej słonecznikowy
- 2 szt ząbek czosnku
- 1 szt sok z cytryny
- 1 szt Rosemary
- pieprz czarny mielony
- kminek
- sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Podgrzewamy, umyjemy i nacinamy nożem w kilku miejscach z boku.
2. Krok
Text umieścimy w naczyniu do zapiekania i posmarujemy go marynatą, którą przygotujemy, mieszając olej z sokiem z cytryny i przyprawami.
3. Krok
Czosnek obieramy i kroimy na trzeciny. Indykowe uda nadziewamy w taki sposób, że do każdego nacięcia wkładamy kawałek czosnku i 2 małe listki rozmarynu.
4. Krok
Pozostaw tak przygotowane udka z guinei na co najmniej 1 godzinę w lodówce.
5. Krok
Udźce z indyka pieczemy w 180°C przez około 20 minut z każdej strony. W trakcie pieczenia polewamy je wodą, obracamy i smarujemy tłuszczem.