REKLAMA
Udka z kurczaka
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 5 kawałek nóżki kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- Tymianek
- przyprawy do kurczaka
- sól
- Ryż
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
Udka umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem i odstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie natłuścić blachę do pieczenia odrobiną oleju, ułożyć udka.
2. Krok
Na udkach ułożyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku i posypać suszonym lub świeżym rozmarynem.
3. Krok
Przykryć i piec w temperaturze 190°C przez 35 minut.
4. Krok
Następnie odkryj mięso, zmniejsz temperaturę do 135°C i piecz przez kolejne 35 minut, aby udka kurczaka były dobrze upieczone.
5. Krok
Podawać z ryżem.