REKLAMA
Źródło: FB: Przepisy na domowe potrawy: ciasta, obiady, sałatki
Udka pieczone z ziemniakami
Pyszne, soczyste udka kurczaka pieczone do złota w towarzystwie aromatycznych pieczonych ziemniaków. Idealne danie na obiad dla całej rodziny.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Do udek kurczaka
- 4 Sztuka udka kurczaka
- 2 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Do ziemniaków
- 8 Sztuka ziemniaki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta Rozmarynu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Udka kurczaka umyj, osusz i przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Odstaw na 15 minut do lodówki.
2. Krok
Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki, a następnie przypraw solą, oliwą z oliwek i rozmarynem.
3. Krok
Udka kurczaka i ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia, piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut. Pod koniec pieczenia, można podkręcić temperaturę, aby udka ziemniaki zrobiły się chrupiące.
4. Krok
Podawaj gorące, dekorując świeżym rozmarynem. Smacznego!