Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Udka faszerowane z piekarnika
Składniki
- 8 ks ćwiartek kurczaka
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- Papryka czerwona, zielona żółta
- 1 ks por mały
- 50 dag pieczarek
- 1⁄2 głowy czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- Curry
- Czosnek niedźwiedzi
Najnowsze ulotki
Procedura
Z kurczaka usuwamy kości, tak aby została nam kieszeń, którą można wypełnić farszem.
W misce wymieszać łyżkę soli, łyżeczkę soli, curry, paprykę i pieprz. 3. Przypraw udka (bez kości) wewnątrz i na zewnątrz tą mieszanką i umieść je w lodówce do zamarynowania na -3 godziny.
Pokroić grzyby na małe kawałki, obrać i posiekać paprykę oraz grubo posiekać pory.
Na patelnię z odrobiną oleju wrzucić posiekany czosnek i po chwili dodać pokrojone warzywa.
Smażyć przez 4 minuty. Odcedź na sicie z wody, która się wydzieliła i pozostaw do ostygnięcia.
Dodaj warzywa, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi do mięsa mielonego i wymieszaj.
Napełnij udka farszem w środku i trochę na zewnątrz, starając się owinąć skórę, i umieść na blasze do pieczenia.
Posyp wierzch ostrą papryką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piecz przez około 75 min.