REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Udka faszerowane z piekarnika

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 8 ks ćwiartek kurczaka Dodano do
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego Dodano do
  • Papryka czerwona, zielona żółta Dodano do
  • 1 ks por mały Dodano do
  • 50 dag pieczarek Dodano do
  • 12 głowy czosnku Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
  • papryka słodka i ostra Dodano do
  • Curry Dodano do
  • Czosnek niedźwiedzi Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Z kurczaka usuwamy kości, tak aby została nam kieszeń, którą można wypełnić farszem.

2. Krok

W misce wymieszać łyżkę soli, łyżeczkę soli, curry, paprykę i pieprz. 3. Przypraw udka (bez kości) wewnątrz i na zewnątrz tą mieszanką i umieść je w lodówce do zamarynowania na -3 godziny.

3. Krok

Pokroić grzyby na małe kawałki, obrać i posiekać paprykę oraz grubo posiekać pory.

4. Krok

Na patelnię z odrobiną oleju wrzucić posiekany czosnek i po chwili dodać pokrojone warzywa.

5. Krok

Smażyć przez 4 minuty. Odcedź na sicie z wody, która się wydzieliła i pozostaw do ostygnięcia.

6. Krok

Dodaj warzywa, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi do mięsa mielonego i wymieszaj.

7. Krok

Napełnij udka farszem w środku i trochę na zewnątrz, starając się owinąć skórę, i umieść na blasze do pieczenia.

8. Krok

Posyp wierzch ostrą papryką.

9. Krok

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piecz przez około 75 min.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy