Źródło: Worawith via Adobe Stock
Tradycyjny gulasz z języka
Gulasz z języka to bardzo tradycyjne i wykwintne danie, które składa się z gotowanego języka wołowego w kremowym sosie. Często podaje się go z puree ziemniaczanym i warzywami.
Składniki
- 1 Kawałek Język wołowy
- 2 l woda
- 2 Kawałek cebule
- 2 Kawałek padlinożerca
- 250 ml Śmietana
- 2 Łyżka stołowa Mąka
- 1 Łyżeczka sól
- 1 Łyżeczka pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować ragout z języka, najpierw oczyść i opłucz język. Następnie umieść go w dużym garnku i dodaj wodę, aż język będzie całkowicie pokryty. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 godziny.
2. Podczas gotowania języka, obierz cebulę i marchewki i pokrój je na małe kawałki.
3. Gdy język jest miękki, wyjmij go z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Następnie usuń skórę z języka i pokrój go na cienkie plasterki.
4. Cebulę i marchewkę smażyć w oddzielnym garnku, a następnie dodać pokrojony język. Doprawić solą i pieprzem.
5. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z nieco zimną wodą, aż nie będą widoczne żadne grudki. Dodaj tę mieszaninę do garnka z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszaj.
6. Na koniec dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Ragout gotować na małym ogniu przez 10 minut.
7. Ragout z języka jest gotowe do podania. Smacznego!