Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=j6HkmaSg8DI&ab_channel=GotujzAni%C4%85
Tradycyjne Polskie Kartacze
Kartacze to kwintesencja tradycyjnej polskiej kuchni. Te szczególne kluski, pochodzące z Podlasia i Warmii Mazur są rodzajem placków ziemniaczanych, przygotowywanych na bazie surowych ziemniaków, a ich wewnątrz kryje się pyszny farsz na bazie mięsa. To idealne danie na rodzinny obiad czy uroczyste spotkanie.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 Łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól
- 300 g mięsa wołowego lub wieprzowego
- 1 The Onion
- sól i pieprz do smaku
- nieco boczku do wytopienia
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso na farsz ugotować, ostudzić, zmielić w maszynce z jedną drobno posiekaną cebulą.
Surowe ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, odcisnąć i wymieszać z jajkiem, mąką pszenną, skrobią ziemniaczaną i solą na gładką masę.
Uformować z masy ziemniaczanej placki o średnicy około 10 cm, na każdym umieścić łyżeczkę farszu mięsnego, złożyć, dokładnie zlepić brzegi formując kartacza.
Kartacze wrzucić na wrzątek, gotować około 25 minut na małym ogniu.
Przygotowany boczek wytopić na patelni i podsmażyć na niej posiekaną cebulę. Gotowe kartacze polać tłuszczem z boczku z cebulą.