REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=j6HkmaSg8DI&ab_channel=GotujzAni%C4%85

Tradycyjne Polskie Kartacze

Kartacze to kwintesencja tradycyjnej polskiej kuchni. Te szczególne kluski, pochodzące z Podlasia i Warmii Mazur są rodzajem placków ziemniaczanych, przygotowywanych na bazie surowych ziemniaków, a ich wewnątrz kryje się pyszny farsz na bazie mięsa. To idealne danie na rodzinny obiad czy uroczyste spotkanie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 3 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • 1 Łyżka skrobi ziemniaczanej Dodano do
  • sól Dodano do
  • 300 g mięsa wołowego lub wieprzowego Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • nieco boczku do wytopienia Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Mięso na farsz ugotować, ostudzić, zmielić w maszynce z jedną drobno posiekaną cebulą.

2. Krok

Surowe ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, odcisnąć i wymieszać z jajkiem, mąką pszenną, skrobią ziemniaczaną i solą na gładką masę.

3. Krok

Uformować z masy ziemniaczanej placki o średnicy około 10 cm, na każdym umieścić łyżeczkę farszu mięsnego, złożyć, dokładnie zlepić brzegi formując kartacza.

4. Krok

Kartacze wrzucić na wrzątek, gotować około 25 minut na małym ogniu.

5. Krok

Przygotowany boczek wytopić na patelni i podsmażyć na niej posiekaną cebulę. Gotowe kartacze polać tłuszczem z boczku z cebulą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy