REKLAMA
Tarta z wiśniami
Świetne ciasto wiśniowe na każdą okazję.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Narzędzia
- 2 duże jajka
- 100 g cukier
- 235 ml mleko
- 120 ml olej
- skórka cytrynowa
- 250 g mąka półgruboziarnista
- 1⁄2 piłka proszek do pieczenia
- 120 g Wydrążonych wiśni
- Szczypta Sól
Posypka
- 60 g gruba mąka
- 40 g skrobia kukurydziana
- 50 g cukier
- 65 g masło
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Do miski dodajemy jajka i mleko, które ubijamy na pianę razem z cukrem.
2. Krok
Stopniowo dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
3. Krok
Ciasto wylewamy do wysmarowanej i wysypanej formy. Dodajemy do niego wiśnie i całe ciasto posypujemy posypką.
4. Krok
Przygotowaliśmy posypkę, mieszając wszystkie składniki w misce do uzyskania sypkiej masy.
5. Krok
Pieczemy ciasto przez 45 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.