Źródło: Freepik
Szybkie i łatwe smażenie mieszanki owoców morza
To jeden z moich ulubionych szybkich i łatwych domowych posiłków - piękne smażone owoce morza. Jest to zdrowa propozycja, pełna niezbędnych składników odżywczych z asortymentu warzyw i owoców morza.
Składniki
- 400 gms Mieszane owoce morza (kalmary, krewetki, przegrzebki)
- 1 Czerwona papryka, pokrojona w plasterki
- 1 Zielona papryka, pokrojona w plasterki
- 1 Żółta cebula, pokrojona w plastry
- 2 Dymka, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki Czosnek, mielony
- 1 łyżeczka świeży imbir, mielony
- 2 łyżki stołowe olej roślinny
- 1 łyżka stołowa Sos ostrygowy
- 1 łyżka stołowa sos sojowy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka Mąka kukurydziana zmieszana z jedną łyżką stołową wody
- Ryż gotowany na parze do podania
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od przygotowania wszystkich składników - pokrój warzywa i posiekaj czosnek i imbir. Jest to szybkie danie typu stir fry, a posiadanie wszystkiego gotowego zapewni płynny proces gotowania. Z mojego doświadczenia wynika, że wcześniejsze przygotowanie wszystkiego daje najlepsze rezultaty.
Rozgrzej dużą patelnię lub wok na średnim ogniu. Dodać olej roślinny, a następnie czosnek i imbir. Smażyć przez około minutę do uzyskania aromatu. Pamiętaj, że w tym miejscu przygotowujesz bazę smakową do smażenia, więc nie spiesz się z tym krokiem.
Dodaj cebulę i paprykę i smaż przez około 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć. Sekretem dobrego smażenia stir fry jest utrzymywanie wysokiej temperatury przez cały czas gotowania, więc nie ulegaj pokusie obniżenia temperatury.
Dodaj zmiksowane owoce morza na patelnię i dobrze wymieszaj. Uważaj, aby ich nie rozgotować, ponieważ mogą szybko stać się gumowate. Trzy minuty zazwyczaj wystarczają dla większości owoców morza.
Dodaj sos ostrygowy, sos sojowy, sól i pieprz. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, która pomoże zagęścić sos i nadać mu restauracyjny połysk.
Na koniec dodać pokrojoną dymkę i jeszcze raz zamieszać.
Podawać na ryżu gotowanym na parze i cieszyć się domowym smażeniem owoców morza.