Szpinak z jajkiem
Smaczne, bardzo proste i szybko przygotowywane danie. W moim domu nazywamy to "Slowacki szpinak" :-) Znamy go jeszcze z dzieciństwa, ale może każdy na swój sposób. To jest moja wersja, tak przygotowuję go w domu.
Składniki
- 500 g świeży szpinak
- 2 dl mleko
- 2 dl woda
- 1 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna
- 1 łyżeczka Mąka kukurydziana
- 3 goździki czosnek
- Sól
- olej
Najnowsze ulotki
Procedura
Drobno posiekaną cebulę szklimy na oleju. Następnie stopniowo dodajemy cały szpinak, nieco solimy i pozostawiamy przykryte na małym ogniu, aż całkowicie zmniejszy swą objętość i wypuści swój własny sok.
Do szpinaku dodajemy 2 dl wody, naprawdę niewiele, bo trzeba pamiętać, że szpinak sam zgęstnieje sos. Następnie dodajemy starty czosnek, koperek (ja dodaję 1 łyżeczkę) i sól. W ten sposób gotujemy do miękkości. Gotowe blendujemy na gładko i dodajemy 2 dl mąki wymieszanej w mleku. Wreszcie całość gotujemy razem jeszcze około 10 minut. Kto chce, może zamienić mleko na śmietanę do gotowania, to już zależy od was.
Zakąsek jest bardzo smaczny. Do niego możemy podać na twardo gotowane jajko, sadzone jajko lub pieczone kiełbaski itd. Bardzo smaczny jest tylko chlebem lub gotowanymi ziemniakami, do smaku. Smacznego !
Moje kolejne przepisy można znaleźć również na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com oraz na Youtube