REKLAMA
Szpinak z jajkiem

Szpinak z jajkiem

Smaczne, bardzo proste i szybko przygotowywane danie. W moim domu nazywamy to "Slowacki szpinak" :-) Znamy go jeszcze z dzieciństwa, ale może każdy na swój sposób. To jest moja wersja, tak przygotowuję go w domu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g świeży szpinak Dodano do
  • 2 dl mleko Dodano do
  • 2 dl woda Dodano do
  • 1 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 łyżeczka Mąka kukurydziana Dodano do
  • 3 goździki czosnek Dodano do
  • Sól Dodano do
  • olej Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Drobno posiekaną cebulę szklimy na oleju. Następnie stopniowo dodajemy cały szpinak, nieco solimy i pozostawiamy przykryte na małym ogniu, aż całkowicie zmniejszy swą objętość i wypuści swój własny sok.

2. Krok

Do szpinaku dodajemy 2 dl wody, naprawdę niewiele, bo trzeba pamiętać, że szpinak sam zgęstnieje sos. Następnie dodajemy starty czosnek, koperek (ja dodaję 1 łyżeczkę) i sól. W ten sposób gotujemy do miękkości. Gotowe blendujemy na gładko i dodajemy 2 dl mąki wymieszanej w mleku. Wreszcie całość gotujemy razem jeszcze około 10 minut. Kto chce, może zamienić mleko na śmietanę do gotowania, to już zależy od was.

3. Krok

Zakąsek jest bardzo smaczny. Do niego możemy podać na twardo gotowane jajko, sadzone jajko lub pieczone kiełbaski itd. Bardzo smaczny jest tylko chlebem lub gotowanymi ziemniakami, do smaku. Smacznego !

Szpinak z jajkiem - etap przygotowania 1
4. Krok

Moje kolejne przepisy można znaleźć również na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com oraz na Youtube

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Dania mięsne

1067 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Ciasta

370 przepisy