Szaszłyki z piekarnika
Ten prosty przepis na szaszłyki z piekarnika jest idealny na szybki obiad lub kolację. Zawiera mięso, warzywa i aromatyczne przyprawy.
Składniki
- 500 g kawałków mięsa (np z kurczaka, polędwicy wołowej)
- 1 papryka
- 1 cebula
- 8 pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
- 1 łyżeczka Papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotujemy sos z oliwy, bazylii, czosnki, soli i pieprzu. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania konsystencji sosu.
Mięso kroimy na małe kawałki, cebulę, paprykę oraz pieczarki kroimy na podobnych rozmiarów kawałki.
Do miski wrzucamy kawałki mięsa i zalewamy je przygotowanym wcześniej wywarem. Dokładnie mieszamy, by każdy kawałek został pokryty sosem. Odstawiamy na 10 minut.
W międzyczasie namaczamy kawałki patyczka w wodzie.
Na każdym patyku nabijam naprzemiennie kawałki papryki, cebuli oraz pieczarek.
Ustawiamy szaszłyki na blasze do piec, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
7.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut
Podajemy na ciepło z ulubionym dodatkiem.