REKLAMA

Szaszłyki z piekarnika

Ten prosty przepis na szaszłyki z piekarnika jest idealny na szybki obiad lub kolację. Zawiera mięso, warzywa i aromatyczne przyprawy.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g kawałków mięsa (np z kurczaka, polędwicy wołowej) Dodano do
  • 1 papryka Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 8 pieczarek Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii Dodano do
  • 1 łyżeczka Papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przygotujemy sos z oliwy, bazylii, czosnki, soli i pieprzu. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania konsystencji sosu.

2. Krok

Mięso kroimy na małe kawałki, cebulę, paprykę oraz pieczarki kroimy na podobnych rozmiarów kawałki.

3. Krok

Do miski wrzucamy kawałki mięsa i zalewamy je przygotowanym wcześniej wywarem. Dokładnie mieszamy, by każdy kawałek został pokryty sosem. Odstawiamy na 10 minut.

4. Krok

W międzyczasie namaczamy kawałki patyczka w wodzie.

5. Krok

Na każdym patyku nabijam naprzemiennie kawałki papryki, cebuli oraz pieczarek.

6. Krok

Ustawiamy szaszłyki na blasze do piec, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

7. Krok

7.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut

8. Krok

Podajemy na ciepło z ulubionym dodatkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy