Szarlotka
Pyszne ciasteczko do kawusi . Szybki i łatwy przepis , zrobisz je raz i będziesz do niego powracać nie raz , wiem po sobie . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/05/moje-pierwsze-ciasto-samodzielne-ktore.html
Składniki
- 3 Okulary mąki pszennej
- 200 g masła margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka jajko łyżki kwaśnej śmietany
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 szkło cukru pudru
- 1 kg jabłek cynamon
- cukier puder do posypania szarlotki
Najnowsze ulotki
Procedura
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać pokrojone w kostkęmasło(bardziej kruche ciasto )/margarynę , posiekać . Dodać żółtka , jajko , cukier puder i cukier waniliowy , kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto . Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach .
Na blaszce o wymiarach (25x30) wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą lub formę do tary o średnicy 30 cm i wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta . Jabłka odciskamy z nadmiaru soku i układamy na ciasto posypujemy cynamonem .
Drugą połową ciasta przykryć jabłka , w kilku miejscach nakłuć widelcem .
Piec w temperaturze 170-180 °C przez około 40-50 minut .
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem .