REKLAMA

Źródło: FB: Szybkie i proste przepisy

Szare kluski

Szare kluski to tradycyjne potrawy polskie słynące z prostoty składników i przygotowania. Idealne do podania z kotletem schabowym lub gulaszem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Ciasto

  • 500 g ziemniaki Dodano do
  • 1 sztuka jajko Dodano do
  • 1 szkło Mąka Dodano do
  • sól Dodano do

Propozycja podania

  • 300 g boczku surowego wędzonego Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 5 łyżki oleju do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Ugotuj ziemniaki do miękkości, a następnie spraw, aby były zupełnie suche, przekładając je na ręcznik papierowy. Gdy są suche, zetrzyj je na drobnej tarce.

2. Krok

Dodaj do ziemniaków jajko, mąkę i szczyptę soli, a następnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.

3. Krok

Uformuj z ciasta kluski o dowolnym kształcie. Mogą być okrągłe, podłużne lub kwadratowe.

4. Krok

Proszę gotować kluski na parze przez około 20 minut.

5. Krok

Pokrój wędzony boczek bez skóry w kostkę i umieść na zimnej patelni. Niech skwierczy przez 10 minut.

6. Krok

Następnie dodaj olej oraz obraną i drobno posiekaną cebulę.

7. Krok

Smaż wszystko razem przez 15 minut, aż cebula ładnie się zrumieni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy