Źródło: FB: Szybkie i proste przepisy
Szare kluski
Szare kluski to tradycyjne potrawy polskie słynące z prostoty składników i przygotowania. Idealne do podania z kotletem schabowym lub gulaszem.
Składniki
Ciasto
- 500 g ziemniaki
- 1 sztuka jajko
- 1 szkło Mąka
- sól
Propozycja podania
- 300 g boczku surowego wędzonego
- 2 ks cebule
- 5 łyżki oleju do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotuj ziemniaki do miękkości, a następnie spraw, aby były zupełnie suche, przekładając je na ręcznik papierowy. Gdy są suche, zetrzyj je na drobnej tarce.
Dodaj do ziemniaków jajko, mąkę i szczyptę soli, a następnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
Uformuj z ciasta kluski o dowolnym kształcie. Mogą być okrągłe, podłużne lub kwadratowe.
Proszę gotować kluski na parze przez około 20 minut.
Pokrój wędzony boczek bez skóry w kostkę i umieść na zimnej patelni. Niech skwierczy przez 10 minut.
Następnie dodaj olej oraz obraną i drobno posiekaną cebulę.
Smaż wszystko razem przez 15 minut, aż cebula ładnie się zrumieni.