REKLAMA

Źródło: FB: Szybkie i proste przepisy

Szare kluski

Szare kluski to tradycyjne potrawy polskie słynące z prostoty składników i przygotowania. Idealne do podania z kotletem schabowym lub gulaszem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Ciasto

  • 500 g ziemniaki Dodano do
  • 1 sztuka jajko Dodano do
  • 1 szkło Mąka Dodano do
  • sól Dodano do

Propozycja podania

  • 300 g boczku surowego wędzonego Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 5 łyżki oleju do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Ugotuj ziemniaki do miękkości, a następnie spraw, aby były zupełnie suche, przekładając je na ręcznik papierowy. Gdy są suche, zetrzyj je na drobnej tarce.

2. Krok

Dodaj do ziemniaków jajko, mąkę i szczyptę soli, a następnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.

3. Krok

Uformuj z ciasta kluski o dowolnym kształcie. Mogą być okrągłe, podłużne lub kwadratowe.

4. Krok

Proszę gotować kluski na parze przez około 20 minut.

5. Krok

Pokrój wędzony boczek bez skóry w kostkę i umieść na zimnej patelni. Niech skwierczy przez 10 minut.

6. Krok

Następnie dodaj olej oraz obraną i drobno posiekaną cebulę.

7. Krok

Smaż wszystko razem przez 15 minut, aż cebula ładnie się zrumieni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy