REKLAMA

Źródło: FB: Z PIEKARNIKA - przepisy na: zapiekanki, pizze, kurczaka, chleb itp.

Szagówki z boczkiem

Szagówki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zdobyło popularność w całym kraju dzięki swojemu unikalnemu i satysfakcjonującemu smakowi. Przygotowując ten szybki i łatwy przepis, połączysz tradycyjne, domowe smaki z aromatycznym boczkiem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Szagówki

  • 500 g ziemniaki Dodano do
  • 200 g Mąka pszenna Dodano do
  • 1 ks jajko Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do

Boczek

  • 200 g boczek wędzony Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnek Dodano do
  • 2 Szczypta pieprz czarny Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Najpierw ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o średnich otworach. Odciśnij z nich nadmiar wody i połącz z mąką, jajkiem i solą. Wyrob ciasto.

2. Krok

Następnie formuj z ciasta małe, podłużne kluski. Gotuj je na parze przez około 15 minut.

3. Krok

Boczek pokrój w drobną kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj. Usmaż boczek na złoty kolor, dodaj cebulę i czosnek. Smaż do momentu, aż cebula zrobi się złota.

4. Krok

Gotowe szagówki wymieszaj z smażonym boczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy