Źródło: Pixabay
Syrop z kwiatu czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest absolutnie niepowtarzalny w smaku. Może służyć jako baz do koktajli, przekąsek, deserów, do herbaty czy lemoniady. Prosty do przygotowania i niesamowicie aromatyczny, idealny na ciepłe letnie dni!
Składniki
- 25 kwiatostanów czarnego bzu
- 11⁄2 l wody
- 1 kg cukru
- 2 Cytryny
- 30 g kwasu cytrynowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Na początek warto zebrać kwiatostany bzu, możliwie najdalej od ruchliwych ulic. Starajmy się też zbierać głównie te, które są pełne i dobrze rozwinięte. Gdy już znamy nasze miejsce, zaczynamy od odrywania kwiatów od szypułek.
Do dużego garnka wkładamy kwiaty bzu, zalewamy je wodą i gotujemy na niskim ogniu przez około 20 minut.
Po tym czasie wyłączamy ogień i odstawiamy naszą miksturę na około 24 godziny.
Po upływie tego czasu, zlewamy wywar przez sitko (lub przez gęstą ściereczkę) do innego garnka.
Dodajemy cukier, sok z cytryn i kwas cytrynowy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 20 minut, regularnie mieszając.
Następnie nasz syrop należy przelać do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowujemy w chłodnym miejscu.