REKLAMA

Źródło: Pixabay

Syrop z kwiatu czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest absolutnie niepowtarzalny w smaku. Może służyć jako baz do koktajli, przekąsek, deserów, do herbaty czy lemoniady. Prosty do przygotowania i niesamowicie aromatyczny, idealny na ciepłe letnie dni!

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 25 kwiatostanów czarnego bzu Dodano do
  • 112 l wody Dodano do
  • 1 kg cukru Dodano do
  • 2 Cytryny Dodano do
  • 30 g kwasu cytrynowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Na początek warto zebrać kwiatostany bzu, możliwie najdalej od ruchliwych ulic. Starajmy się też zbierać głównie te, które są pełne i dobrze rozwinięte. Gdy już znamy nasze miejsce, zaczynamy od odrywania kwiatów od szypułek.

2. Krok

Do dużego garnka wkładamy kwiaty bzu, zalewamy je wodą i gotujemy na niskim ogniu przez około 20 minut.

3. Krok

Po tym czasie wyłączamy ogień i odstawiamy naszą miksturę na około 24 godziny.

4. Krok

Po upływie tego czasu, zlewamy wywar przez sitko (lub przez gęstą ściereczkę) do innego garnka.

5. Krok

Dodajemy cukier, sok z cytryn i kwas cytrynowy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 20 minut, regularnie mieszając.

6. Krok

Następnie nasz syrop należy przelać do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy