REKLAMA

Źródło: Pixabay

Syrop z kwiatu czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest absolutnie niepowtarzalny w smaku. Może służyć jako baz do koktajli, przekąsek, deserów, do herbaty czy lemoniady. Prosty do przygotowania i niesamowicie aromatyczny, idealny na ciepłe letnie dni!

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 25 kwiatostanów czarnego bzu Dodano do
  • 112 l wody Dodano do
  • 1 kg cukru Dodano do
  • 2 Cytryny Dodano do
  • 30 g kwasu cytrynowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Na początek warto zebrać kwiatostany bzu, możliwie najdalej od ruchliwych ulic. Starajmy się też zbierać głównie te, które są pełne i dobrze rozwinięte. Gdy już znamy nasze miejsce, zaczynamy od odrywania kwiatów od szypułek.

2. Krok

Do dużego garnka wkładamy kwiaty bzu, zalewamy je wodą i gotujemy na niskim ogniu przez około 20 minut.

3. Krok

Po tym czasie wyłączamy ogień i odstawiamy naszą miksturę na około 24 godziny.

4. Krok

Po upływie tego czasu, zlewamy wywar przez sitko (lub przez gęstą ściereczkę) do innego garnka.

5. Krok

Dodajemy cukier, sok z cytryn i kwas cytrynowy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 20 minut, regularnie mieszając.

6. Krok

Następnie nasz syrop należy przelać do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy