REKLAMA
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Przepis na syrop z kwiatów bzu jest prosty i pyszny. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych kwiatów bzu i przygotowanie własnoręcznie domowego syropu, który jest idealny do przygotowywania orzeźwiających napojów.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 30 Kawałki Kwiaty bzu
- 11⁄2 kg cukier
- 2 l woda
- 2 Kawałki cytryna
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Najpierw przygotuj wszystkie potrzebne składniki.
2. Krok
Podstawowe kwiaty umieść w dużej pojemności razem z wodą i cytrynami, które pokrój na cienkie plasterki.
3. Krok
Pozwól mieszaninie stać przez 24 godziny w chłodnym i ciemnym miejscu.
4. Krok
Po 24 godzinach przecedź mieszaninę przez sito i dodaj cukier do wywaru.
5. Krok
Pozwól syropowi powoli gotować się, mieszając cały czas, gotuj przez około 15 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
6. Krok
Wlej gorący syrop do czystych butelek i zamknij je. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.