REKLAMA

Źródło: Pixabay

Świeże wietnamskie sosy do maczania sajgonek

Ten wietnamski sos do sajgonek oferuje bogate i pikantne połączenie, które doskonale uzupełnia świeżą i lekką sajgonkę. Jest uniwersalny i można go łatwo dostosować do smaku. Sos ten dobrze komponuje się również z innymi wietnamskimi potrawami, takimi jak makaron vermicelli i okłady z sałaty.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 2 ząbki mielonego czosnku Dodano do
  • 1 Czerwone chili, pozbawione pestek i pokrojone w cienkie plasterki Dodano do
  • 3 łyżki stołowe cukru Dodano do
  • 4 łyżki stołowe Sosu rybnego (dla wegan użyj sosu sojowego) Dodano do
  • 4 łyżki stołowe świeżego soku z limonki Dodano do
  • 12 filiżanka ciepłej wody Dodano do
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w słupki Dodano do
REKLAMA

Procedura

10 min.
1. Krok

W małej misce wymieszać zmielony czosnek, pokrojone czerwone chili, cukier, sos rybny i sok z limonki. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

2. Krok

Dodaj ciepłą wodę do mieszanki i dobrze wymieszaj.

3. Krok

Przygotuj marchewki, krojąc je w cienkie zapałki. Następnie dodaj je do sosu.

4. Krok

Odstawić sos na co najmniej 30 minut przed podaniem, aby smaki się połączyły.

5. Krok

Po odstawieniu, sos należy jeszcze raz dobrze wymieszać, a następnie podawać jako sos do maczania wietnamskich sajgonek lub innych wietnamskich potraw.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy