Źródło: Pixabay
Świeże wietnamskie sosy do maczania sajgonek
Ten wietnamski sos do sajgonek oferuje bogate i pikantne połączenie, które doskonale uzupełnia świeżą i lekką sajgonkę. Jest uniwersalny i można go łatwo dostosować do smaku. Sos ten dobrze komponuje się również z innymi wietnamskimi potrawami, takimi jak makaron vermicelli i okłady z sałaty.
Składniki
- 2 ząbki mielonego czosnku
- 1 Czerwone chili, pozbawione pestek i pokrojone w cienkie plasterki
- 3 łyżki stołowe cukru
- 4 łyżki stołowe Sosu rybnego (dla wegan użyj sosu sojowego)
- 4 łyżki stołowe świeżego soku z limonki
- 1⁄2 filiżanka ciepłej wody
- 2 średnie marchewki, pokrojone w słupki
Najnowsze ulotki
Procedura
W małej misce wymieszać zmielony czosnek, pokrojone czerwone chili, cukier, sos rybny i sok z limonki. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Dodaj ciepłą wodę do mieszanki i dobrze wymieszaj.
Przygotuj marchewki, krojąc je w cienkie zapałki. Następnie dodaj je do sosu.
Odstawić sos na co najmniej 30 minut przed podaniem, aby smaki się połączyły.
Po odstawieniu, sos należy jeszcze raz dobrze wymieszać, a następnie podawać jako sos do maczania wietnamskich sajgonek lub innych wietnamskich potraw.