REKLAMA
Źródło: pear83 from Getty Images
Świąteczne bezy
Świąteczne bezy to tradycyjny słowacki deser, którego nie powinno zabraknąć na żadnym wigilijnym stole. Przygotowuję je co roku i zawsze są hitem wśród rodziny i przyjaciół. Są lekkie, słodkie i idealnie pasują do świątecznego ponczu lub kawy.
REKLAMA
Składniki
porcje
50
- 4 kawałek Bielka
- 200 g cukier puder
- 200 g Zmielone orzechy
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Zacznij od przygotowania blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Krok
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Krok
Gdy białka będą sztywne, stopniowo dodawaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż cukier całkowicie się rozpuści.
4. Krok
Następnie dodaj zmielone orzechy.
5. Krok
Przełóż ciasto do woreczka do dekorowania i wyciśnij małe bezy na blachę do pieczenia. Suszyć powoli w temperaturze 100 stopni przez około 90 minut.