Źródło: vkuslandia from Getty Images
Sterylizowany sos pomidorowy
Ten sos pomidorowy jest idealny na zimowe miesiące, kiedy świeże pomidory nie są dostępne. Ponadto, to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru pomidorów z letnich zbiorów.
Składniki
- 3 kg pomidory
- 2 szt cebula
- 4 goździki Czosnek
- 3 łyżka stołowa cukier
- 1 łyżka stołowa Sól
- 1 szt czerwona papryka
- 1⁄2 l ocet
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyść i pokrój warzywa. Pomidory i czerwoną paprykę pokrój na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno.
W garnku podsmaż cebulę i czosnek do przejrzystości, dodaj pomidory, paprykę, cukier i sól. Gotuj na średnim ogniu około 1 godziny.
Po godzinie dodaj ocet i gotuj jeszcze 30 minut.
Zblenduj gotowy sos blenderem ręcznym i wciąż gorący napełnij do sterylizowanych słoików. Zamknij i pozwól ostygnąć.
Sprawdź szczelność zamknięć na słoikach, zanim umieścisz je w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sterylizuj sos w kąpieli wodnej dla większego bezpieczeństwa i trwałości.