REKLAMA

Źródło: vkuslandia from Getty Images

Sterylizowany sos pomidorowy

Ten sos pomidorowy jest idealny na zimowe miesiące, kiedy świeże pomidory nie są dostępne. Ponadto, to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru pomidorów z letnich zbiorów.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 3 kg pomidory Dodano do
  • 2 szt cebula Dodano do
  • 4 goździki Czosnek Dodano do
  • 3 łyżka stołowa cukier Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Sól Dodano do
  • 1 szt czerwona papryka Dodano do
  • 12 l ocet Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Oczyść i pokrój warzywa. Pomidory i czerwoną paprykę pokrój na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno.

2. Krok

W garnku podsmaż cebulę i czosnek do przejrzystości, dodaj pomidory, paprykę, cukier i sól. Gotuj na średnim ogniu około 1 godziny.

3. Krok

Po godzinie dodaj ocet i gotuj jeszcze 30 minut.

4. Krok

Zblenduj gotowy sos blenderem ręcznym i wciąż gorący napełnij do sterylizowanych słoików. Zamknij i pozwól ostygnąć.

5. Krok

Sprawdź szczelność zamknięć na słoikach, zanim umieścisz je w ciemnym i chłodnym miejscu.

6. Krok

Sterylizuj sos w kąpieli wodnej dla większego bezpieczeństwa i trwałości.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy