Źródło: Hans via Pixabay
"Spinatnockerl" specjalność z Austrii
Ten przepis jest jednym z moich ulubionych dań kuchni austriackiej. Pamiętam, jak moja babcia zawsze przygotowywała te szpinakowe gnocchi z miłością i troską. Puszyste szpinakowe gnocchi zawsze nasiąkały dużą ilością sosu, co sprawiało, że danie było prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Składniki
- 400 g świeży szpinak
- 300 g Ziemniaki (mączyste)
- 100 g Mąka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować szpinakowe gnocchi, najpierw obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. W międzyczasie dokładnie umyj szpinak i włóż go do garnka. Gotuj na średnim ogniu, aż szpinak się rozpadnie.
Szpinak dokładnie odsączyć i pokroić na małe kawałki. Zaleca się umieszczenie szpinaku na sicie i po prostu wyciśnięcie go łyżką, aby usunąć nadmiar wody.
Odcedź ugotowane ziemniaki i pozwól im odparować przed przeciśnięciem ich przez maszynkę do ziemniaków. Uważam, że daje to najlepszą konsystencję klusek.
Teraz wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze zagnieć ciasto. Może to chwilę potrwać - dzięki temu pierogi będą się później trzymać razem i nie rozpadną się.
Uformuj z ciasta małe pierogi - jedna łyżka stołowa na pieroga to dobra miara. Umieść pierogi na posypanej mąką blasze do pieczenia i odstaw na 15-20 minut.
Doprowadź dużą ilość osolonej wody do wrzenia w dużym garnku i pozwól pierogom moczyć się w niej przez około 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
W międzyczasie roztop masło na patelni. Gotowe gnocchi wyjmij z wody łyżką cedzakową i wrzuć do masła. Szpinakowe gnocchi można podawać z sosem śmietanowym i połówkami pomidorów.