Źródło: yulka3ice from Getty Images Pro
Spaghetti z mięsem mielonym
Przepis na tradycyjne włoskie spaghetti bolognese z mięsem mielonym.
Składniki
- 400 g spaghetti
- 300 g Mielona wołowina
- 1 szt The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 400 g Przecier pomidorowy
- 2 łyżka stołowa Oleje
- sól
- pieprz czarny mielony
- bazylia
- Parmezan do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Posolić mięso mielone do smaku. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Smażyć, aż cebula się zeszkli.
Dodaj mięso i obsmaż je ze wszystkich stron. Uważaj, aby go nie rozgotować, w przeciwnym razie straci soczystość.
Dodać przecier pomidorowy i bazylię do smaku. Doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 20 minut, aż sos ładnie zgęstnieje. W razie potrzeby dodać odrobinę wody.
Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Gotowe spaghetti podawać z sosem mięsnym i posypane startym parmezanem lub udekorowane listkami świeżej bazylii.