REKLAMA
Źródło: Pixabay: GutundTasty
Spaghetti carbonara bez jajek
Ten przepis jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą cieszyć się tradycyjną carbonarą, ale nie chcą lub nie mogą konsumować jajek.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Sos carbonara
- 200 g boczek
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 2 szt czosnek
- 240 ml krem do gotowania
- 50 g parmezan
Spaghetti
- 400 g spaghetti
- 1 łyżeczka Sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
25 min.
1. Krok
Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i solić wodę.
2. Krok
W międzyczasie na patelni smaż pancettę na oliwie z oliwek.
3. Krok
Dodaj ząbki czosnku i podsmaż je razem z pancettą.
4. Krok
Usuń czosnek z patelni i dodaj śmietankę do gotowania. Pozostaw na średnim ogniu, aż sos się połączy.
5. Krok
Dodaj starty parmezan i mieszaj, aż się rozpuści.
6. Krok
Dodaj ugotowane spaghetti do patelni z sosem i wymieszaj.
7. Krok
Podawaj na gorąco, posyp resztą parmezanu i przypraw do smaku.