Źródło: FSerega for Getty Images
Sos żurawinowy Dodatek
Sos żurawinowy jest kolejnym ulubieńcem mojej rodziny i przyjaciół, ponieważ jest tak wszechstronny. Potrafi wydobyć niezrównany smak zarówno z dań mięsnych, jak i serów. Przez lata udoskonalałam ten przepis i mogę zapewnić, że za każdym razem jest hitem. Jest bogaty, żywy i pełen smaku - podobnie jak chutney - więc zdecydowanie warto spróbować.
Składniki
- 1 Szkło Dżem żurawinowy
- 1 cebula
- 2 Łyżka olej rzepakowy
- 50 ml sok pomarańczowy
- 50 g cukier
- 1 Szczypta sól
- kilka ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować sos żurawinowy, zacznij od posiekania cebuli. Nie musi być zbyt drobna, trochę grubsza jest nawet lepsza, aby nadać jej trochę chrupkości. Następnie rozgrzej olej rzepakowy w średnim rondlu i dodaj cebulę. Smażyć ją na małym lub średnim ogniu, aż stanie się półprzezroczysta i miękka. Proces ten może zająć od 5 do 7 minut. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że ważne jest, aby nie przypalić cebuli, aby uniknąć gorzkiego smaku.
Teraz dodaj dżem żurawinowy, sok pomarańczowy i cukier na patelnię i dobrze wymieszaj. Dodaj ziarna pieprzu, liść laurowy i szczyptę soli i pozostaw sos na wolnym ogniu przez około 10 minut. Ważne jest, aby regularnie mieszać, aby sos się nie przypalił.
W razie potrzeby podczas gotowania na wolnym ogniu można dodać dodatkowy cukier lub sok pomarańczowy, aby dostosować smak. Z mojego doświadczenia wynika, że eksperymentowanie z równowagą słodyczy i kwaśności pozwala uzyskać idealny smak.
Po upływie czasu przygotowania, przed podaniem sosu należy usunąć liść laurowy i ziarna pieprzu. Ciesz się domowym sosem żurawinowym, który naprawdę dodaje wyjątkowego smaku każdej potrawie. Dobra robota!