REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/fVSN0ALE4X82NQEqqsu1/2606236a02c57ac4ad09aa372420f1.jpeg)
Sos z pieczarek
Szybki sos pieczarkowy świetny do steku wołowego.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 375 g grzybek
- 1 szalotki
- 6 Gałązka świeżego tymianku
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1⁄2 l czerwone wino
- 2 łyżka stołowa demi-glace
- 85 g masło
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
25 min.
1. Krok
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, na niej smażymy pokrojone w plastry pieczarki. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i dusimy przez chwilę.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/fVSN0ALE4X82NQEqqsu1/6006c18b45718a23ddd1b0a7af7cad.jpeg)
Źródło: Youtube
2. Krok
Dodajemy gałązki tymianku. Dodajemy demi-glace, jeśli nie mamy możemy to zastąpić kostką bulionu mięsnego.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/fVSN0ALE4X82NQEqqsu1/9e9d99ddc56acc86a4ee944c077dc6.jpeg)
Źródło: Youtube
3. Krok
Do borowików dodajemy czerwone wino i dusimy sos przez 20 minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/fVSN0ALE4X82NQEqqsu1/9539720cefee608fdb368181dd467d.jpeg)
Źródło: Youtube
4. Krok
Na koniec dodajemy tylko masło, ściskamy sos z ognia i mieszamy. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem według smaku.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/fVSN0ALE4X82NQEqqsu1/11b3391aea43fba9d5358210fe43cf.jpeg)
Źródło: Youtube