REKLAMA
Źródło: Canva
Sos winegret
Sos winegret to tradycyjny francuski sos sałatkowy, składający się głównie z oliwy z oliwek, octu winnego i przypraw. Sos winegret można również dostosować do własnych preferencji smakowych, dodając inne przyprawy lub zioła, takie jak koperek lub bazylia.
REKLAMA
Składniki
porcje
5
- 1⁄2 szklanki oliwy z oliwek
- 1⁄4 szklanki octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- 1⁄2 łyżeczki cukru
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1 posiekany ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
5 min.
1. Krok
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w małym garnku lub w misce.
2. Krok
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Krok
Sos winegret jest idealny do sałatek, jako dip do warzyw lub jako dodatek do mięsa.
4. Krok
Sos winegret jest najlepszy, gdy jest używany na świeżo, ale można go również przechowywać w lodówce przez kilka dni, jednak jego smak może się zmienić.