REKLAMA

Źródło: Canva

Sos koperkowy

Przygotuj klasyczny, prawdziwy sos koperkowy jak od babci. Idealnie pasuje do mięsa i klusków.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 15 g świeży koperek Dodano do
  • 300 ml mleko pełne Dodano do
  • 180 ml bita śmietana Dodano do
  • 2 łyżka stołowa cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżka stołowa ocet Dodano do
  • 800 ml rosół Dodano do
  • 70 g masło Dodano do
  • 2 łyżka stołowa mąka samozbrylająca Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Przygotujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Mieszamy przez chwilę na średnim ogniu, aż mąka zacznie brązowieć.

2. Krok

Następnie stopniowo wlewamy mleko do patelni i dokładnie mieszamy trzepaczką.

3. Krok

Następnie dodajemy bulion - wołowy lub warzywny, a sos koperek doprawiamy solą i przyprawami.

4. Krok

Pod koniec gotowania do tego klasycznego sosu kopru dodajemy śmietanę do ubijania i gotujemy jeszcze 3 minuty.

5. Krok

Dodajemy siekany koperek, kryształowy cukier i ocet do sosu na samym końcu i pozostawiamy wszystko razem, aby gotować przez jeszcze 1 minutę.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy