REKLAMA
Źródło: Canva
Sos koperkowy
Przygotuj klasyczny, prawdziwy sos koperkowy jak od babci. Idealnie pasuje do mięsa i klusków.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 15 g świeży koperek
- 300 ml mleko pełne
- 180 ml bita śmietana
- 2 łyżka stołowa cukier kryształ
- 1 łyżka stołowa ocet
- 800 ml rosół
- 70 g masło
- 2 łyżka stołowa mąka samozbrylająca
- pieprz czarny mielony
- sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Przygotujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Mieszamy przez chwilę na średnim ogniu, aż mąka zacznie brązowieć.
2. Krok
Następnie stopniowo wlewamy mleko do patelni i dokładnie mieszamy trzepaczką.
3. Krok
Następnie dodajemy bulion - wołowy lub warzywny, a sos koperek doprawiamy solą i przyprawami.
4. Krok
Pod koniec gotowania do tego klasycznego sosu kopru dodajemy śmietanę do ubijania i gotujemy jeszcze 3 minuty.
5. Krok
Dodajemy siekany koperek, kryształowy cukier i ocet do sosu na samym końcu i pozostawiamy wszystko razem, aby gotować przez jeszcze 1 minutę.