REKLAMA
Sos koperkowy do ryby
Sos koperkowy do ryby to klasyczny dodatek, który podkreśla smak każdej ryby, zarówno pieczonej, jak i gotowanej. Świeży koperek oraz cytryna nadają sosowi niepowtarzalny smak i aromat. Idealny do świeżych ryb, takich jak łosoś, dorsz czy sandacz.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 Objętość świeżego koperku
- 200 ml śmietany
- 2 łyżki mąki
- 1 Łyżka masla
- Sok z połówki cytryny
- sól, pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
15 min.
1. Krok
Koperek drobno siekamy.
2. Krok
W małym garnku, na średnim ogniu, topimy masło.
3. Krok
Dodajemy mąkę do masła, mieszając cały czas, aby utworzyć zasmażkę.
4. Krok
Powoli, ciągle mieszając, dodajemy śmietanę. Gotujemy sos na wolnym ogniu około 5 minut.
5. Krok
Dodajemy posiekany koperek i sok z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
6. Krok
Sos podajemy gorący, polany na upieczoną lub ugotowaną rybę.