REKLAMA

Sos koperkowy do ryby

Sos koperkowy do ryby to klasyczny dodatek, który podkreśla smak każdej ryby, zarówno pieczonej, jak i gotowanej. Świeży koperek oraz cytryna nadają sosowi niepowtarzalny smak i aromat. Idealny do świeżych ryb, takich jak łosoś, dorsz czy sandacz.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 Objętość świeżego koperku Dodano do
  • 200 ml śmietany Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • Sok z połówki cytryny Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Koperek drobno siekamy.

2. Krok

W małym garnku, na średnim ogniu, topimy masło.

3. Krok

Dodajemy mąkę do masła, mieszając cały czas, aby utworzyć zasmażkę.

4. Krok

Powoli, ciągle mieszając, dodajemy śmietanę. Gotujemy sos na wolnym ogniu około 5 minut.

5. Krok

Dodajemy posiekany koperek i sok z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.

6. Krok

Sos podajemy gorący, polany na upieczoną lub ugotowaną rybę.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy