REKLAMA
Sos holenderski
Klasyczny, pyszny sos. Idealny do jajek w koszulkach.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 1 szkło śmietany kremówki
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki vinegar v1
- 1 łyżeczka cukier kryształ
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
W rondlu na małym ogniu roztop masło.
2. Krok
Dodaj mąkę i ciągle mieszając, smaż przez około 1 minutę.
3. Krok
Wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
4. Krok
W małej misce wymieszaj żółtka, musztardę, ocet i cukier, po czym wlej do rondla z śmietaną.
5. Krok
Gotuj przez około 1 minutę, aż sos zgęstnieje, ciągle mieszając.
6. Krok
Dopraw do smaku solą i pieprzem.