REKLAMA
Źródło: Pixabay
Sos do pulpetów
Wyśmienite pulpeciki w sosie pomidorowym.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Składniki
- 700 g mięso mielone
- 5 szt jajko
- 1⁄2 kubek bułka tarta
- 1⁄2 łyżeczka Sól
- 1⁄4 łyżeczka pieprz czarny mielony
- 1⁄4 kubek woda
Sos
- 2 szt Pomidorowy sos
- 2 łyżka stołowa Oliwa z oliwek
- 200 ml rosół z kurczaka
- 1 szt The Onion
- Sól
- 2 łyżka stołowa cukier
- Suszone oregano
- Suszone tymianki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Mięso mielone wsypujemy do miski. Cebulę obieramy i kroimy na drobno, dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
2. Krok
Dokładnie mieszamy masę. Formujemy mniejsze kule, które rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220°C przez 25 minut.
3. Krok
W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, krótko obsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę. Kiedy staje się brązowa, dodajemy przecier pomidorowy.
4. Krok
Po chwili duszenia, dolejemy bulionu i doprawimy solą. Gotujemy około 10 minut, a następnie dodajemy cukier.
5. Krok
Do smaku możemy dodać więcej cukru. Na koniec dodajemy suszone zioła i mieszamy. Pieczone mięsne kuleczki podajemy polane sosem pomidorowym.