REKLAMA

Źródło: fahrwasser, Freepik

Sos bearneński

Sos bearneński to popularny we Francji delikatny sos na bazie masła i żółtek jaj. Jego kwintesencją jest drobno posiekany estragon - zioło, które nadaje mu wyjątkowego, pikantnego smaku. Najczęściej podaje się go do mięs, zwłaszcza drobiu i ryb.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • Filizanka masła Dodano do
  • 2 żółtka jaj Dodano do
  • 12 filiżanki białego wina Dodano do
  • 2 łyżki drobno posiekanego estragonu Dodano do
  • sok z połowy cytryny Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W rondelku zagotuj wino z dodatkiem estragonu, gotuj na małym ogniu do momentu aż płyn zredukuje się o połowę.

2. Krok

Przecedź płyn przez sitko, wróć do rondelka i dodaj żółtka. Ubij je z winem na gładką masę.

3. Krok

Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, ciągle mieszając, aż masło się rozpuści i sos zgęstnieje.

4. Krok

Dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku i gotuj jeszcze minutę.

5. Krok

Sos jest gotowy do podania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy