REKLAMA
Źródło: fahrwasser, Freepik
Sos bearneński
Sos bearneński to popularny we Francji delikatny sos na bazie masła i żółtek jaj. Jego kwintesencją jest drobno posiekany estragon - zioło, które nadaje mu wyjątkowego, pikantnego smaku. Najczęściej podaje się go do mięs, zwłaszcza drobiu i ryb.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- Filizanka masła
- 2 żółtka jaj
- 1⁄2 filiżanki białego wina
- 2 łyżki drobno posiekanego estragonu
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
W rondelku zagotuj wino z dodatkiem estragonu, gotuj na małym ogniu do momentu aż płyn zredukuje się o połowę.
2. Krok
Przecedź płyn przez sitko, wróć do rondelka i dodaj żółtka. Ubij je z winem na gładką masę.
3. Krok
Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, ciągle mieszając, aż masło się rozpuści i sos zgęstnieje.
4. Krok
Dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku i gotuj jeszcze minutę.
5. Krok
Sos jest gotowy do podania.