REKLAMA

Źródło: Pixabay: Stewe

Smażona wątróbka

Uwielbiam smażoną wątróbkę, moja babcia zawsze nas nią częstowała. Sekretem jest prostota i jakość składników. Sztuczka do idealnej smażonej wątróbki polega na tym, aby jej nie rozgotować, ponieważ może łatwo wyschnąć, ale jeśli jest odpowiednio ugotowana, będzie miękka i krucha.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g wątróbki z kurczaka Dodano do
  • 100 g margaryna Dodano do
  • 1 Głowa czerwona cebula Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
  • Mąka do frettingu Dodano do
  • Kolendra do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Najpierw oczyść wątróbki drobiowe z błon i pokrój je na mniejsze kawałki. Upewnij się, że kawałki nie są większe niż 5 cm, w przeciwnym razie nie ugotują się równomiernie. Dopraw wątróbkę solą i pieprzem do smaku.

2. Krok

Ubij jajka na jednym talerzu i posyp mąką na drugim. Dobrze obrócić kawałki wątróbki, najpierw w jajku, a następnie w mące.

3. Krok

Na patelni rozpuść odrobinę margaryny i ostrożnie dodaj kawałki wątróbki. Smażyć z każdej strony na średnim ogniu, ale nie za długo, maksymalnie 2-3 minuty. Gdy wątróbka nie jest już różowa, oznacza to, że jest gotowa.

4. Krok

W międzyczasie pokrój cebulę i po wyjęciu wątróbki z patelni dodaj cebulę. Podsmaż cebulę w margarynie pozostałej po wątróbce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy