Źródło: Pixabay: Stewe
Smażona wątróbka
Uwielbiam smażoną wątróbkę, moja babcia zawsze nas nią częstowała. Sekretem jest prostota i jakość składników. Sztuczka do idealnej smażonej wątróbki polega na tym, aby jej nie rozgotować, ponieważ może łatwo wyschnąć, ale jeśli jest odpowiednio ugotowana, będzie miękka i krucha.
Składniki
- 500 g wątróbki z kurczaka
- 100 g margaryna
- 1 Głowa czerwona cebula
- sól
- pieprz
- Mąka do frettingu
- Kolendra do podania
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw oczyść wątróbki drobiowe z błon i pokrój je na mniejsze kawałki. Upewnij się, że kawałki nie są większe niż 5 cm, w przeciwnym razie nie ugotują się równomiernie. Dopraw wątróbkę solą i pieprzem do smaku.
Ubij jajka na jednym talerzu i posyp mąką na drugim. Dobrze obrócić kawałki wątróbki, najpierw w jajku, a następnie w mące.
Na patelni rozpuść odrobinę margaryny i ostrożnie dodaj kawałki wątróbki. Smażyć z każdej strony na średnim ogniu, ale nie za długo, maksymalnie 2-3 minuty. Gdy wątróbka nie jest już różowa, oznacza to, że jest gotowa.
W międzyczasie pokrój cebulę i po wyjęciu wątróbki z patelni dodaj cebulę. Podsmaż cebulę w margarynie pozostałej po wątróbce.