Źródło: grafvision from Getty Images
Słodki sos chili
Słodki sos chilli to jeden z moich ulubionych dodatków do dań. Najbardziej lubię go z pieczonymi paskami kurczaka lub jako dip do sajgonek. Ten przepis jest naprawdę prosty
Składniki
- 3 Goździki Czosnek
- 1 kawałek Papryki
- 100 g Cukier
- 50 ml Ocet ryżowy
- 1 Łyżka Sole
- 1 Łyżka Chili
- 100 ml wody
- 2 Łyżki Skrobia kukurydziana
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od oczyszczenia i drobnego posiekania czosnku i papryki. Następnie zmiksuj je w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie połączyć tę mieszaninę, cukier, ocet ryżowy, sól, chili w proszku i wodę w rondlu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut.
Następnie dodaj skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. To mój ulubiony sposób na zagęszczenie sosu i nadanie mu odpowiedniej konsystencji. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, aby sos się nie przypalił.
Następnie gotować przez kolejne 5 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie można go ostudzić i przechowywać w wysterylizowanym słoiku.