REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Śledzie po cygańsku

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 ks duże filety śledziowe Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 1 ks papryka czerwona Dodano do
  • 1 spapryka żółta Dodano do
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka ostrej papryki Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 3 zęby czosnku Dodano do
  • 4 łyżki oleju Dodano do
  • 1 Łyżka octu balsamicznego Dodano do
  • 1 Łyżka soku z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Do dużego naczynia kładziemy filety śledziowe.

2. Krok

Cebulę i paprykę kroimy w paski i dodajemy do śledzi.

3. Krok

Całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy posiekany czosnek, olej, ocet balsamiczny oraz sok z cytryny.

4. Krok

Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby przyprawy dobrze pokryły śledzie i warzywa. Przykrywamy naczynie i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki, aby smaki się połączyły.

5. Krok

Im dłużej śledzie będą się marynować, tym będą smaczniejsze, dlatego polecam przygotować je na 1-2 dni przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1105 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

464 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy