REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/ifB21BAe10fsu3avdV5o/efeed41131574fc37d24c6211aa841.jpeg)
Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Śledzie po cygańsku
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 4 ks duże filety śledziowe
- 2 ks cebule
- 1 ks papryka czerwona
- 1 spapryka żółta
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 3 zęby czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 Łyżka octu balsamicznego
- 1 Łyżka soku z cytryny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Do dużego naczynia kładziemy filety śledziowe.
2. Krok
Cebulę i paprykę kroimy w paski i dodajemy do śledzi.
3. Krok
Całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy posiekany czosnek, olej, ocet balsamiczny oraz sok z cytryny.
4. Krok
Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby przyprawy dobrze pokryły śledzie i warzywa. Przykrywamy naczynie i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki, aby smaki się połączyły.
5. Krok
Im dłużej śledzie będą się marynować, tym będą smaczniejsze, dlatego polecam przygotować je na 1-2 dni przed podaniem.