REKLAMA

Źródło: Ira Taskova from Canva

Śledź w oleju z cebulą

Za każdym razem, gdy przygotowuję śledzia w oleju z cebulą, zostaję przeniesiona do czasów mojego dzieciństwa. Pachnące cebulą kuchnie, świąteczne spotkania rodzinne i magia Wigilii. Uwielbiam ten przepis, bo jest prosty, ale efektowny. A śledź przyrządzony w ten sposób jest delikatny i pełen smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 6 ks Filety śledziowe Dodano do
  • 3 ks cebule Dodano do
  • 2 ks liście laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 250 ml oleju rzepakowego Dodano do
  • 12 Okulary octu jabłkowego Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

360 min.
1. Krok

Początkowo filety śledziowe namaczamy w zimnej wodzie, przez co najmniej 12 godzin. Jednak moje doświadczenie podpowiada mi, że lepszy efekt uzyskamy, gdy śledzie moczymy 24 godziny, przy czym wodę zmieniamy co 8 godzin.

2. Krok

Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę i prażymy ją na złoty kolor na odrobinie oleju. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

3. Krok

W międzyczasie odcedzamy śledzie i odcinamy wszystkie niepotrzebne elementy.

4. Krok

W dużym słoiku układamy warstwy: śledź, cebula, śledź i tak dalej, aż skończą nam się składniki. Zalewamy wszystko olejem i octem.

5. Krok

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zamykamy słoik i wstrząsamy, aby składniki się połączyły. Potem słoik odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki. Ja zazwyczaj czekam około 24 godziny, żeby śledzie \przegryzły\ się dobrze.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy