REKLAMA

Źródło: FB: Varenie a Pečenie je Radosť

Sklejone ciasteczka linzer

Przepis na klejone ciastka linzer, których nie może zabraknąć na naszym stole. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale efekt jest tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 500 g Zwykła mąka Dodano do
  • 200 g Cukier puder Dodano do
  • 2 kawałek jajka Dodano do
  • 250 g Masło Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • sok z cytryny Dodano do
  • cukier waniliowy Dodano do
  • Marmolada do nadzienia Dodano do
  • czekolada Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj ciasto na linzer. W misce połącz mąkę, cukier puder, jajka, sól, masło pokrojone w kostkę, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj i wyrób ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, pomoże odrobina mleka.

2. Krok

Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.

3. Krok

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą wykrawaczki do ciastek lub szklanki wytnij ciasteczka i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mała wskazówka - nie zapomnij zrobić dziurki w środku scones.

4. Krok

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut, ale wcześniej sprawdź, czy nie są zbyt ciemne. Po upieczeniu pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze do pieczenia.

5. Krok

Następnie posmarować dżemem jedną połówkę bez dziurki i przykryć połówką z dziurką.

6. Krok

Ciasteczka można posypać cukrem lub polać czekoladą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy