Źródło: FB: Varenie a Pečenie je Radosť
Sklejone ciasteczka linzer
Przepis na klejone ciastka linzer, których nie może zabraknąć na naszym stole. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale efekt jest tego wart.
Składniki
- 500 g Zwykła mąka
- 200 g Cukier puder
- 2 kawałek jajka
- 250 g Masło
- szczypta soli
- sok z cytryny
- cukier waniliowy
- Marmolada do nadzienia
- czekolada
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj ciasto na linzer. W misce połącz mąkę, cukier puder, jajka, sól, masło pokrojone w kostkę, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj i wyrób ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, pomoże odrobina mleka.
Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą wykrawaczki do ciastek lub szklanki wytnij ciasteczka i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mała wskazówka - nie zapomnij zrobić dziurki w środku scones.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut, ale wcześniej sprawdź, czy nie są zbyt ciemne. Po upieczeniu pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze do pieczenia.
Następnie posmarować dżemem jedną połówkę bez dziurki i przykryć połówką z dziurką.
Ciasteczka można posypać cukrem lub polać czekoladą.