REKLAMA

Źródło: mapik27 from Getty Images

Schab w sosie chrzanowym

Delikatny, soczysty schab serwowany z pikantnym sosem na bazie chrzanu to danie, które zasłużyło na miano klasycznego obiadu. Idealne na niedzielny obiad w gronie rodziny.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Schab

  • 1 kg schab Dodano do
  • 3 Okulary woda Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do

Sos chrzanowy

  • 12 Okulary chrzan Dodano do
  • 1 szkło śmietana 18% Dodano do
  • 2 łyżki Mąka Dodano do
  • 1 szkło rosół Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania schabu. Włóż go do garnka, zalej wodą, posól. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.

2. Krok

W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni, na maśle, podsmaż mąkę na złoty kolor. Dodaj chrzan i rosół. Mieszaj do zgęstnienia.

3. Krok

Dodaj śmietanę do sosu, mieszaj uważnie, aż sos będzie gładki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Krok

Kiedy schab będzie gotowy, wyjmij go z garnka i pokrój na plastry. Polej sosem i podawaj.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy