REKLAMA
Źródło: mapik27 from Getty Images
Schab w sosie chrzanowym
Delikatny, soczysty schab serwowany z pikantnym sosem na bazie chrzanu to danie, które zasłużyło na miano klasycznego obiadu. Idealne na niedzielny obiad w gronie rodziny.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Schab
- 1 kg schab
- 3 Okulary woda
- 1 łyżeczka sól
Sos chrzanowy
- 1⁄2 Okulary chrzan
- 1 szkło śmietana 18%
- 2 łyżki Mąka
- 1 szkło rosół
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Zacznij od przygotowania schabu. Włóż go do garnka, zalej wodą, posól. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.
2. Krok
W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni, na maśle, podsmaż mąkę na złoty kolor. Dodaj chrzan i rosół. Mieszaj do zgęstnienia.
3. Krok
Dodaj śmietanę do sosu, mieszaj uważnie, aż sos będzie gładki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Krok
Kiedy schab będzie gotowy, wyjmij go z garnka i pokrój na plastry. Polej sosem i podawaj.