Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Schab po cygańsku
Nie ma nic lepszego od domowego schabu po cygańsku. To jedno z moich ulubionych tradycyjnych polskich dań, które przygotowywałam niezliczoną ilość razy.
Składniki
- 1 kg schabu
- 2 ks duże cebule
- 4 zęby czosnku
- 2 ks Papryki
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 150 g boczku
- sól i pieprz
- papryka słodka i ostra
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Schab myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, paprykę kroimy w paski. Puszki z pomidorami otwieramy, pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanej patelni smażymy boczek. Kiedy boczek zacznie się rumienić, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula stanie się szklista.
W kolejnym garnku rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy plastry schabu. Chwilę po tym, jak mięso się zarumieni, dodajemy boczek z cebulą i czosnkiem, pomidory z puszki oraz pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy pod przykryciem około 1,5 - 2 godziny.