REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Schab po cygańsku

Nie ma nic lepszego od domowego schabu po cygańsku. To jedno z moich ulubionych tradycyjnych polskich dań, które przygotowywałam niezliczoną ilość razy.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg schabu Dodano do
  • 2 ks duże cebule Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • 2 ks Papryki Dodano do
  • 1 puszka pomidorów w puszce Dodano do
  • 150 g boczku Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • papryka słodka i ostra Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Schab myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, paprykę kroimy w paski. Puszki z pomidorami otwieramy, pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

2. Krok

Na rozgrzanej patelni smażymy boczek. Kiedy boczek zacznie się rumienić, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula stanie się szklista.

3. Krok

W kolejnym garnku rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy plastry schabu. Chwilę po tym, jak mięso się zarumieni, dodajemy boczek z cebulą i czosnkiem, pomidory z puszki oraz pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy pod przykryciem około 1,5 - 2 godziny.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy