Źródło: FB: Proste przepisy na pyszne potrawy
Sałatka sledziowa
Sałatka śledziowa jest dla mnie nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Kluczem do pysznej sałatki jest odważne doprawianie i jakość składników. Na szczególną uwagę zasługują tutaj filety śledziowe.
Składniki
- 500 g filetów śledziowych
- 5 ks duże ziemniaki
- 4 ks marchewki
- 4 ks jajka
- 2 ks cebule
- 2 ks jabłka
- 1 ks pęczek pietruszki
- 1 puszka groszku konserwowego
- sól, pieprz do smaku
- olej (do duszenia cebuli)
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowanie: na początku skrapiamy filety śledziowe wodą i studzimy je w lodówce przez kilka godzin. To pomoże nam zmiękczyć mięso i zneutralizować zbyt silny smak.
Ziemniaki, marchewki i jajka gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na niewielkiej ilości oleju, aż stanie się szklista.
Filety śledziowe kroimy na małe kawałki, jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Podawanie: w dużej misce mieszamy filety śledziowe, ziemniaki, marchewki, jajka, duszoną cebulę, pokrojone jabłka i groszek.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie posypujemy pietruszką.
Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną.