Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Sałatka śledziowa z porem
Sałatka śledziowa z porem, jajkiem i czerwoną fasolą to prawdziwe królewskie danie, które przygotowałam nieraz na Bożonarodzeniowe uroczystości. Połączenie solonych śledzi z delikatnym jajkiem i chrupiącym porem to smak, który urzekł wszystkich mój gości.
Składniki
- 4 ks filety solonego śledzia
- 2 ks duże pory
- 4 ks jajka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Na początku zalewamy śledzie zimną wodą i zostawiamy na około 2 godziny, co pozwoli na pozbycie się nadmiaru soli. Pamiętaj jednak, aby co jakiś czas zmieniać wodę.
Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pory kroimy w cienkie półkrążki i szklimy na patelni do momentu, aż staja się miękkie. Pamietaj, aby nie przypalić porów, gdyż mogą stać się gorzkie.
Fasolę odcedzamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Śledzie po odmoczeniu kroimy w cienkie paski.
W dużej misce łączymy śledzie, jajka, por i fasolę. Dodajemy majonez i musztardę, a całość dokładnie mieszamy.
Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym odstawiamy na około godzinę do lodówki, aby składniki mogły się przegryźć. Czasami warto sałatkę zamieszać po około 30 minutach, dzięki czemu smaki lepiej się połączą.