REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Sałatka śledziowa z porem

Sałatka śledziowa z porem, jajkiem i czerwoną fasolą to prawdziwe królewskie danie, które przygotowałam nieraz na Bożonarodzeniowe uroczystości. Połączenie solonych śledzi z delikatnym jajkiem i chrupiącym porem to smak, który urzekł wszystkich mój gości.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 4 ks filety solonego śledzia Dodano do
  • 2 ks duże pory Dodano do
  • 4 ks jajka Dodano do
  • 1 puszka czerwonej fasoli Dodano do
  • 4 łyżki majonezu Dodano do
  • 2 łyżeczki musztardy Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Na początku zalewamy śledzie zimną wodą i zostawiamy na około 2 godziny, co pozwoli na pozbycie się nadmiaru soli. Pamiętaj jednak, aby co jakiś czas zmieniać wodę.

2. Krok

Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.

3. Krok

Pory kroimy w cienkie półkrążki i szklimy na patelni do momentu, aż staja się miękkie. Pamietaj, aby nie przypalić porów, gdyż mogą stać się gorzkie.

4. Krok

Fasolę odcedzamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą.

5. Krok

Śledzie po odmoczeniu kroimy w cienkie paski.

6. Krok

W dużej misce łączymy śledzie, jajka, por i fasolę. Dodajemy majonez i musztardę, a całość dokładnie mieszamy.

7. Krok

Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym odstawiamy na około godzinę do lodówki, aby składniki mogły się przegryźć. Czasami warto sałatkę zamieszać po około 30 minutach, dzięki czemu smaki lepiej się połączą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy