REKLAMA

Źródło: olgabombologna via 123RF

Saint Honore Francuski deser z ciasta parzonego

Ten przepis na Saint Honore wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale rezultat jest tego wart. Ukoronowanie każdej uczty, atrakcja każdego przyjęcia przy kawie. Deser z ciasta parzonego wypełniony kremem waniliowym wywodzi się z kuchni francuskiej. Delikatny smak wanilii, słodycz sosu karmelowego i lekka chrupkość ciasta sprawiają, że temu deserowi po prostu nie można się oprzeć.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto parzone:

  • 125 ml woda Dodano do
  • 60 g masło Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 75 g Mąka Dodano do
  • 3 jajka Dodano do

Ciasto francuskie:

  • 125 g Mąka Dodano do
  • 60 g masło Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 60 ml woda Dodano do

Krem:

  • 3 żółtko Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 25 g Mąka Dodano do
  • 12 l mleko Dodano do
  • 1 strąk wanilii Dodano do

Sos karmelowy:

  • 200 g cukier Dodano do
  • 50 ml woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Aby upiec ciasto według przepisu Saint Honore, zacznij od ciasta parzonego. Doprowadź wodę, masło i sól do wrzenia na patelni. Następnie dodaj mąkę i stale mieszaj, aż utworzy się grudka ciasta. Zdejmij patelnię z ognia i dodawaj pojedynczo jajka. Wyłożyć kółka z masy na papier do pieczenia.

2. Krok

W przypadku ciasta francuskiego zagnieść mąkę, masło, sól i wodę na gładkie ciasto, a następnie uformować kółka. Umieść je na cieście ptysiowym. Teraz piecz ptysie w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż staną się złotobrązowe. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

3. Krok

Aby przygotować krem, ubij żółtko i cukier na pianę. Wmieszać mąkę. Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z wyciśniętą laską wanilii i powoli dodawać do masy żółtkowej. Podgrzewaj wszystko razem, aż krem zgęstnieje. Następnie pozostawić krem do ostygnięcia.

4. Krok

Przygotuj sos karmelowy, karmelizując cukier i wodę na patelni.

5. Krok

Teraz posmaruj schłodzone kółka kremem i udekoruj je większą ilością ciasta parzonego. Na koniec skropić ciasto Saint Honore sosem karmelowym. Przed podaniem poczekać, aż sos karmelowy dobrze wyschnie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy