Źródło: olgabombologna via 123RF
Saint Honore Francuski deser z ciasta parzonego
Ten przepis na Saint Honore wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale rezultat jest tego wart. Ukoronowanie każdej uczty, atrakcja każdego przyjęcia przy kawie. Deser z ciasta parzonego wypełniony kremem waniliowym wywodzi się z kuchni francuskiej. Delikatny smak wanilii, słodycz sosu karmelowego i lekka chrupkość ciasta sprawiają, że temu deserowi po prostu nie można się oprzeć.
Składniki
Ciasto parzone:
- 125 ml woda
- 60 g masło
- 1 Szczypta sól
- 75 g Mąka
- 3 jajka
Ciasto francuskie:
- 125 g Mąka
- 60 g masło
- 1 Szczypta sól
- 60 ml woda
Krem:
- 3 żółtko
- 100 g cukier
- 25 g Mąka
- 1⁄2 l mleko
- 1 strąk wanilii
Sos karmelowy:
- 200 g cukier
- 50 ml woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec ciasto według przepisu Saint Honore, zacznij od ciasta parzonego. Doprowadź wodę, masło i sól do wrzenia na patelni. Następnie dodaj mąkę i stale mieszaj, aż utworzy się grudka ciasta. Zdejmij patelnię z ognia i dodawaj pojedynczo jajka. Wyłożyć kółka z masy na papier do pieczenia.
W przypadku ciasta francuskiego zagnieść mąkę, masło, sól i wodę na gładkie ciasto, a następnie uformować kółka. Umieść je na cieście ptysiowym. Teraz piecz ptysie w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż staną się złotobrązowe. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Aby przygotować krem, ubij żółtko i cukier na pianę. Wmieszać mąkę. Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z wyciśniętą laską wanilii i powoli dodawać do masy żółtkowej. Podgrzewaj wszystko razem, aż krem zgęstnieje. Następnie pozostawić krem do ostygnięcia.
Przygotuj sos karmelowy, karmelizując cukier i wodę na patelni.
Teraz posmaruj schłodzone kółka kremem i udekoruj je większą ilością ciasta parzonego. Na koniec skropić ciasto Saint Honore sosem karmelowym. Przed podaniem poczekać, aż sos karmelowy dobrze wyschnie.