Źródło: 4kodiak from Getty Images Signature
Ryba w cieście piwnym
Przepis na pyszną rybę w cieście piwnym, gotową w pół godziny.
Składniki
- 4 filety z dowolnej ryby
- 1 szkło mąki
- 1 szkło piwa jasnego
- 1 ks jajko
- sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Na początku przygotuj ciasto piwne. W misce mieszać ze sobą mąkę, jajko i piwo. Powoli dodawaj piwo, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Bardzo ważne jest, aby ciasto miało konsystencję nieco gęstszego kefiru, jeśli jest za gęste, dodaj trochę więcej piwa. Ciasto powinno dobrze oblepiać rybę, ale również spływać z niej, tworząc cienką warstwę.
Dopraw rybę do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzej w garnku olej. Sprawdź, czy jest dobrze na gorącu, wrzucając małą kroplę ciasta. Jeśli zacznie się natychmiast smażyć i szybko pływać na wierzch, to olej jest odpowiednio gorący. Nie można przegrzać oleju, gdyż ryba wtedy nie będzie dobrze usmażona.
Każdy kawałek ryby obtocz w cieście i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż z obu stron, aż uzyskają złoty kolor.
Usmażoną rybę odkładamy na ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar tłuszczu.