REKLAMA

Ryba po japońsku

Święta tuż tuż wiec dziś lekki przez smak świąt . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2024/11/ryba-po-japonsku.html

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Surowce

  • 600 g filetu z ryby Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • cytryna Dodano do
  • 3 duże cebule Dodano do
  • 200 g papryki konserwowej Dodano do
  • 200 g ogórka konserwowego Dodano do
  • 8 łyżek oleju Dodano do

CIASTO NALEŚNIKOWE

  • 3 duże jajka M Dodano do
  • 125 ml zimnej wody Dodano do
  • 100 g mąki pszennej Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do

ZALEWA DO RYBY

  • 200 g przecieru pomidorowego Dodano do
  • 200 ml zimnej wody Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 5 łyżki octu Dodano do
  • 4 łyżki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Filet z ryby (u mnie Miruna , filet powinien być cienki , lepiej i krócej się smaży) kroimy na mniejsze kawałki (około 5 cm) posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny . Pozostawiamy do przegryzienia . Składniki na ciasto naleśniki mieszamy na jednolite , dość gęste ciasto (możemy użyć więcej lub mniej mąki) . Odstawiamy na bok .

2. Krok

Składniki na zalewę mieszamy w jednej misce . Papryka oraz ogórki konserwowe kroimy na paski , cebulę kroimy na piórka . Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę na złoty kolor . Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa i smażymy około 7 minut . Po upływie tego czasu wlewamy zalewę , zagotowujemy , gotujemy 5 minut i odkładamy na bok .

3. Krok

Warzywa mamy gotowe panierujemy w cieście naleśnikowym rybę i smażymy na niewielkiej ilości (6 łyżek) oleju na złoty kolor z każdej strony . Po usmażeniu odkładamy na chwilę na papier do pieczenia .

4. Krok

Gdy mamy usmażoną rybę i gotowe warzywa to całość przekładamy warstwami w naczyniu żaroodpornym . Na początek troszkę warzyw , usmażona ryba następnie warzywa zaś ryba i tak do wykorzystania produktu .

5. Krok

Gotową rybę pozostawiamy chwilę do przegryzienia (najlepiej 12 godzin) . Podjemy na ciepło lub na zimno .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Obiad

2158 przepisy

Soczewica

21 przepisy

Śniadanie

472 przepisy

Kolacja

2018 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy