Ryba po japońsku
Święta tuż tuż wiec dziś lekki przez smak świąt . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2024/11/ryba-po-japonsku.html
Składniki
Surowce
- 600 g filetu z ryby
- sól i pieprz
- cytryna
- 3 duże cebule
- 200 g papryki konserwowej
- 200 g ogórka konserwowego
- 8 łyżek oleju
CIASTO NALEŚNIKOWE
- 3 duże jajka M
- 125 ml zimnej wody
- 100 g mąki pszennej
- sól i pieprz
ZALEWA DO RYBY
- 200 g przecieru pomidorowego
- 200 ml zimnej wody
- 2 łyżki oleju
- 5 łyżki octu
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Najnowsze ulotki
Procedura
Filet z ryby (u mnie Miruna , filet powinien być cienki , lepiej i krócej się smaży) kroimy na mniejsze kawałki (około 5 cm) posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny . Pozostawiamy do przegryzienia . Składniki na ciasto naleśniki mieszamy na jednolite , dość gęste ciasto (możemy użyć więcej lub mniej mąki) . Odstawiamy na bok .
Składniki na zalewę mieszamy w jednej misce . Papryka oraz ogórki konserwowe kroimy na paski , cebulę kroimy na piórka . Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę na złoty kolor . Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa i smażymy około 7 minut . Po upływie tego czasu wlewamy zalewę , zagotowujemy , gotujemy 5 minut i odkładamy na bok .
Warzywa mamy gotowe panierujemy w cieście naleśnikowym rybę i smażymy na niewielkiej ilości (6 łyżek) oleju na złoty kolor z każdej strony . Po usmażeniu odkładamy na chwilę na papier do pieczenia .
Gdy mamy usmażoną rybę i gotowe warzywa to całość przekładamy warstwami w naczyniu żaroodpornym . Na początek troszkę warzyw , usmażona ryba następnie warzywa zaś ryba i tak do wykorzystania produktu .
Gotową rybę pozostawiamy chwilę do przegryzienia (najlepiej 12 godzin) . Podjemy na ciepło lub na zimno .