Rosyjska zupa rybna
Rosyjska zupa rybna zwana również Ucha jest tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej. To zupa z warzywami i rybą, której podstawą jest konkretne bulion z ryby. Sposób jej przygotowania różni się w zależności od regionu. Podana poniżej zupa jest jednym z najpopularniejszych sposobów.
Składniki
- 1 kg ryby (np. łosoś, pstrąg sandacz)
- 4 duży ziemniaki
- 1 duży marchewka
- 1 duży The Onion
- 2 listy laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- 3 kulki pieprzu czarnego
- sól do smaku
- 1 Objętość koperku
- 1 Objętość pietruszki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 litry wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Rybę oczyścić, umyć i podzielić na porcje.
Na dużym rondlu podgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż stanie się szklista.
Dodajemy pokrojoną marchewkę i smażymy przez kolejne 3-4 minuty.
Dodaj koncentrat pomidorowy i smażyj przez około 1 minutę.
Dodaj rybę do rondla, zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i kulki pieprzu. Przykryj rondel i gotuj przez 20 minut.
W międzyczasie dokładnie umyj ziemniaki, pokrój na kostkę i dodaj do rondla. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 15-20 minut).
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na koniec dodaj posiekany koperek i pietruszkę. Przykryj rondel i gotuj jeszcze przez 2 minuty.