REKLAMA
Pyszne eskalopki
Eskalopki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są to roladki z mięsa wieprzowego, które są smażone i pieczone. Serwujemy je tradycyjnie z ziemniakami i kapustą duszoną.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g schabu wieprzowego,
- 5 łyżki bułki tartej,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 200 ml bulionu wołowego.
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Schab kroimy na 8 cienkich kawałków, rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
2. Krok
Cebulę i czosnek siekamy drobno, lekko podsmażamy na oliwie.
3. Krok
Na każdym kawałku mięsa rozsmarowujemy po łyżeczce smażonej cebuli. Mięso zwijamy w ruloniki, zabezpieczamy wykałaczkami.
4. Krok
Każdy rulon obtaczamy w rozkłóconych jajkach, a potem w bułce tartej.
5. Krok
Eskalopki smażymy na patelni na gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem i dusimy w piekarniku przez około 20 minut.
6. Krok
Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. ziemniakami i kapustą.