REKLAMA

Pyszne eskalopki

Eskalopki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są to roladki z mięsa wieprzowego, które są smażone i pieczone. Serwujemy je tradycyjnie z ziemniakami i kapustą duszoną.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g schabu wieprzowego, Dodano do
  • 5 łyżki bułki tartej, Dodano do
  • 2 jajka, Dodano do
  • 2 cebule, Dodano do
  • sól i pieprz do smaku, Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, Dodano do
  • 200 ml bulionu wołowego. Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Schab kroimy na 8 cienkich kawałków, rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

2. Krok

Cebulę i czosnek siekamy drobno, lekko podsmażamy na oliwie.

3. Krok

Na każdym kawałku mięsa rozsmarowujemy po łyżeczce smażonej cebuli. Mięso zwijamy w ruloniki, zabezpieczamy wykałaczkami.

4. Krok

Każdy rulon obtaczamy w rozkłóconych jajkach, a potem w bułce tartej.

5. Krok

Eskalopki smażymy na patelni na gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem i dusimy w piekarniku przez około 20 minut.

6. Krok

Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. ziemniakami i kapustą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy