REKLAMA

Pyszne eskalopki

Eskalopki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są to roladki z mięsa wieprzowego, które są smażone i pieczone. Serwujemy je tradycyjnie z ziemniakami i kapustą duszoną.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g schabu wieprzowego, Dodano do
  • 5 łyżki bułki tartej, Dodano do
  • 2 jajka, Dodano do
  • 2 cebule, Dodano do
  • sól i pieprz do smaku, Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, Dodano do
  • 200 ml bulionu wołowego. Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Schab kroimy na 8 cienkich kawałków, rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

2. Krok

Cebulę i czosnek siekamy drobno, lekko podsmażamy na oliwie.

3. Krok

Na każdym kawałku mięsa rozsmarowujemy po łyżeczce smażonej cebuli. Mięso zwijamy w ruloniki, zabezpieczamy wykałaczkami.

4. Krok

Każdy rulon obtaczamy w rozkłóconych jajkach, a potem w bułce tartej.

5. Krok

Eskalopki smażymy na patelni na gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem i dusimy w piekarniku przez około 20 minut.

6. Krok

Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. ziemniakami i kapustą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy